Vitamin d

Vitamin d

- Kategorier: Artikler

Vitamin D er et fettløselig stoff som er nært knyttet til immunforsvaret vårt. Det er derfor det er så viktig ikke bare for en frisk person, men fremfor alt for personer som lider av borreliose eller dens samtidige infeksjoner.

Vi kan dele D-vitamin inn i:

- Vitamin D2 (ergocalciferol), som finnes naturlig også i sopp og planter
- Vitamin D3 (kolekalsiferol), som forekommer naturlig i animalske produkter.


Effekten av vitamin D på helsen

1. Innvirkning på immunitet

Som nevnt tidligere er hovedfunksjonen til vitamin D å påvirke immuniteten. Det er en viktig regulator av immunresponsen, påvirker T- og B-lymfocytter, og regulerer dermed immunresponsen og modererer cytokininbalansen til Th1 og Th2. Dette påvirker i betydelig grad forløpet av autoimmune sykdommer.

Studier viser at med en betydelig mangel er tilskudd med 1600 UI vitamin D3 per dag nok til å redusere risikoen for infeksjon med så mye som 36 %.

2. En kraftig antioksidant

Vitamin D kan være effektivt for å avgifte kroppen. Det hjelper i produksjonen av en sterk antioksidant, som er glutation, som indirekte reduserer antioksidant stress og bekjemper frie radikaler.

3. Effekter på bein

Regulerer kalsium- og fosfatbalansen. Omdannet i kroppen til sin aktive form, øker 25-dihyroxyvitamin-D absorpsjonen av kalsium i tarmene, takket være det forbedrer beinmineraltettheten. Forskning viser at risikoen for brudd øker med så mye som 33 % for hver 10ng/ml reduksjon i 25 (OH) D under 28ng/ml!

4. Forebygging av hjertesykdom

Vitamin D er relatert til mange aspekter av helsen vår. Det påvirker blodtrykket, triglyserider og kolesterol (inkludert LDL- og HDL-nivåer). Alt dette er nært knyttet til hjerte- og karsykdommer, som er den vanligste dødsårsaken i Polen. I følge studier av Fatemeh Gholami, Ghobad Moradi og andre, var en reduksjon i vitamin D assosiert med en høyere risiko for sykelighet og dødelighet fra hjerte- og karsykdommer. Lavt vitamin D-nivå økte risikoen for sykdom med 44 % og hele 54 % høyere risiko for å dø av sykdommen!


5. Effekt på svulster

Neoplasmer oppstår når kroppens celler deler seg ukontrollert, og de nydannede cellene ikke differensierer til vev som er typisk for celler. Vitamin D hemmer overdreven vekst av celler og påvirker deres differensiering. Det påvirker først og fremst kreft i bryst, blære, tykktarm, mage, spiserør og mange andre.

Vitamin D testing

Laboratorietesten måler konsentrasjonen på 25 (OH) D. Standardene er gitt nedenfor:

Mangel < 20 ng/ml

Lav konsentrasjon 20 – 30 ng/ml

Normal konsentrasjon 30 – 50 ng/ml

Økt verdi 50–100 ng/ml

Potensielt giftig 100–150 ng/ml

Giftig konsentrasjon > 150 ng/ml

Noen tester er gitt i enheten bmol / l. Omformeren er 1ng / ml = 2,5 nmol / l


Naturlige kilder til vitamin D.

Vitamin D syntetiseres hovedsakelig av sollys. Sammen med kostholdet forsyner vi oss med lite av dette vitaminet (maksimalt 20 % av mengden). Matkilder inkluderer fisk (ål, laks, sild) og noen varianter av sopp, for eksempel shiitake-sopp.


Vitamin D dosering

Valget av dose avhenger først og fremst av den geografiske plasseringen. Jo flere solfylte dager på stedet der vi bor, jo mindre tilskudd bør det være. For innbyggere i Polen og det meste av Europa som lider av borreliose, anbefaler vi imidlertid å supplere med minimum 2000 IE i høst- og vinterperioden (hos personer med fedme bør denne verdien dobles).

I vår- og sommerperioden er det ikke nødvendig med tilskudd, så lenge vi er «eksponert» for solen i ca. 15 minutter hver dag mellom kl. 10.00 og 15.00, med minst 20 % av kroppen eksponert (kort T- skjorte og shorts), uten bruk av UV-filtre og uklarhet.

D-vitaminmangel

De vanligste symptomene på mangel er oppkast, diaré, hodepine, øyesmerter, svakhet, mangel på matlyst, overdreven tørste og generell ubehag. Med borreliose og dens samtidige infeksjoner er det ofte vanskelig å skille symptomer på vitamin D-mangel på symptomer forårsaket av borreliose, så det er alltid verdt å sjekke nivået og starte tilskudd.

For mye vitamin D.

Vi hører ofte at noen tar "heste" doser av et vitamin, altså 10 000 IE, og noen ganger enda mer. Husk imidlertid at overskudd kan føre til hyperkalsemi, dvs. økte serumkalsiumnivåer. Vitamin D omdannes som tidligere nevnt i kroppen til sin aktive form, og det gir økt opptak av kalsium i tarm, nyrer og bein. Derfor bør slike store doser kun velges etter konsultasjon med lege og kun ved ekstreme mangler.

Man kan derfor se at vitamin D er nødvendig for at kroppen skal fungere riktig, og mangler kan øke risikoen for mange sykdommer og forverre symptomene på borreliose. Så husk å inkludere vitamin D i fytoterapien din.

Du finner D-vitamintilskudd HER

Product added to wishlist
Product added to compare.