Sunn tarm - sterk immunitet

Sunn tarm - sterk immunitet

- Kategorier: Artikler

Ikke bare spiller tarmen en nøkkelrolle i å gi kroppen næringsstoffer fra maten, den er også nøkkelen til et sunt immunsystem. Tarmene er bebodd av mikrobiota, det vil si gunstige mikroorganismer (hovedsakelig bakterier). Tarmmikrobiotaen aktiverer immunsystemet og koordinerer arbeidet gjennom hele livet, og det tette nettverket av nerveceller sender signaler om enhver trussel mot hovedkvarteret, det vil si hjernen. Nesten 80 % av immunlegemene dannes i tarmen.

Tarmen inneholder både gunstige og sykdomsfremkallende bakterier. Våre vennlige bakterier hjelper til med å regulere immunsystemet. Når balansen mellom gode og dårlige bakterier forstyrres, svekkes immunforsvaret og blir uregulert. Det kan også bli mer utsatt for autoimmunitet. Dette er fordi tarmbakterier påvirker utviklingen og modningen av immunsystemet knyttet til slimhinnene. Organismens slimhinner er den første linjen som faktorer fra det ytre miljø som bakterier, virus, sopp og antigener passerer gjennom. Slimhinnen dekker innsiden av nese og svelg, men også innsiden av fordøyelseskanalen. Lymfevevet i slimhinnene omfatter den individuelle slimhinnen til organismen. De er et system av "kommuniserende fartøy". Derfor kan den dårlige tilstanden til tarmslimhinnen være nært knyttet til de tilbakevendende systemene, f.eks. respiratoriske eller genitourinære. Forsvarsmekanismene til mage-tarmslimhinnen skal forhindre kolonisering av slimhinnene av patogene mikroorganismer. Slimhinnen er utstyrt med sanseceller som raskt kan identifisere en trussel og sende et signal som trigger de neste trinnene i immunresponsen. Slimhinnen er også en kilde til sIgA-klassen antistoffer, som er det viktigste slimhinneantistoffet i immunsystemet. Når vi snakker om tarmene, bør essensen av tarmbarrieren også nevnes. Tarmbarrieren består av tarmepitel, slimhinne og tarmbakterier. Hvert av disse elementene sikrer riktig tetthet og spiller en viktig rolle. Svekkelsen av forbindelsene mellom epitelceller kan føre til såkalt lekk tarm. Konsekvensen av dette er penetrasjon i kroppen av det som skal holdes tilbake i tarmens lumen. Dette stimulerer immunsystemets arbeid, og derfor stimuleres det hele tiden. Overdreven mengde pro-inflammatoriske cytokiner produseres og kronisk betennelse, den såkalte stille betennelsen.

Mange som lider av borreliose klager over ulike tarmplager, f.eks. diaré, kronisk forstoppelse, endring i konsistensen av avføringen (løs, vannaktig avføring eller med slim, blod), halsbrann, kvalme. magesmerter, gass, gass, en følelse av overløp i magen. Noen mennesker sliter med denne typen plager lenge før infeksjon oppstår, det vil si at funksjonssvikten i fordøyelsessystemet begynte lenge før de fikk borreliose. Andre nyter god funksjon av fordøyelsessystemet hele livet til de utvikler borreliose. Så merk at borreliose er både et resultat av et svekket immunsystem og årsaken til det.

For å forbedre funksjonen til tarmene anbefaler vi å inkludere i terapien:

-Probiotika
-L-glutamin
- Natriumbutyrat
-Omegasyrer (DHA og EPA)
- Fordøyelsesenzym
-Borageolje som kilde til gamma-linolensyre
Disse produktene kan brukes parallelt med urtene som brukes ved borreliose.

PROBIOTIKK

Probiotika er levende mikroorganismer som, når de tas i riktige doser, er gunstige for helsen. Probiotiske bakterier konkurrerer med patogener om en plass i tarmen, takket være at de opprettholder den riktige sammensetningen av hele mikrobiotaen. Dette bidrar til å opprettholde riktig nivå av immunitet til slimhinnene og støtter følgelig den generelle immuniteten til kroppen, som er ekstremt viktig for personer som lider av borreliose.

Probiotiske bakterier har en positiv effekt på funksjonen til hele organismen fordi:

- Tilrettelegge fordøyelsesprosessen,

- Hjelp til å bryte ned uabsorberte matrester,

- Øke absorpsjonen av vitaminer og mineraler,

- Kan syntetisere noen B-vitaminer, vitamin K, folsyre,

- Hemmer veksten av skadelige bakterier,

- Påvirker immunsystemets arbeid, og øker dermed motstanden mot infeksjoner,

- Stimulere syntesen av inflammatoriske mediatorer, de såkalte interleukinene og interferonet i blodserumet, som er gunstig ved enkelte immunsykdommer,

- Beskytt tarmmikrobiotaen under antibiotikabehandling,

- Forbedre blodtilførselen til tarmslimhinnen,

- Noen stammer har antiallergiske og anti-kreftegenskaper,

- Redusere symptomene på laktoseintoleranse,

- Lavere kolesterol.

Probiotika hemmer vekst og ødelegger til og med skadelige mikroorganismer i tarmen ved å:

- Produser bakteriostatiske og bakteriedrepende stoffer,

- Bekjempe patogen mikroflora for næringsstoffer, vitaminer, vekstfaktorer,

– Gjennom produksjon av melkesyre senker de tarmens pH, noe som bidrar til direkte bekjempelse av sykdomsfremkallende og potensielt patogene mikroorganismer.

Hvordan velger jeg et godt probiotika?

For å ha en gunstig effekt på kroppen vår, må et probiotika vise følgende egenskaper:

Effekten av et probiotikum avhenger av typen (stamme) og mengden i en dose (1-40 milliarder).

For å ha en gunstig effekt på mottakeren, må probiotika tåle de forholdene man møter under gastrointestinal transitt (magesurhet, bukspyttkjertelenzymer, galle) og nå tynntarm og tykktarm i levedyktig form og i så mange antall som mulig.

For å formere seg i kroppen må probiotikaet kunne feste seg til cellene i tarmepitelet. Denne adherensen er forbigående, probiotika vil bli eliminert i løpet av få dager. Det må tas regelmessig for at dets gunstige effekter skal vare.

Den må produsere stoffer som hemmer veksten av patogene mikrober.

Mange preparater annonseres med en mengde forskjellige stammer i en kapsel. I mellomtiden, i motsetning til populær tro, betyr ikke antall stammer seg til kvaliteten på hele preparatet. Det er viktig hvilken spesifikk bakteriestamme som er i et gitt preparat og i hvilken mengde.

For å være sikker på kvaliteten på et probiotisk preparat, vær oppmerksom på riktig nomenklatur for probiotiske stammer. Den probiotiske stammen bør beskrives i henhold til følgende mønster: slekt (f.eks. Lactobacillus) art (f.eks. rhamnosus) og bokstav-tallbetegnelse (f.eks. LA 801).

Derfor bør oppmerksomhet ikke bare rettes mot artsnavnet, dvs. Lactobacillus rhamnosus, men også til navnet på stammen - LA 801, fordi bare en spesifikk stamme av en gitt art viser klinisk beviste probiotiske egenskaper.

En av de beste probiotika på markedet som har fanget vår oppmerksomhet er Lactiniane probiotika fra PiLeJe. PiLeJe er et fransk selskap som kun tilbyr produkter av naturlig opprinnelse i doser som samsvarer med menneskekroppens daglige behov, preget av optimal absorpsjon fra mage-tarmkanalen. PiLeJe Laboratory har utført en rekke tester i løpet av 20 år, på grunnlag av hvilke stammene ble valgt (disse stammene er deponert i National Collection of Microorganisms Cultivation ved Pasteur Institute i Lille, Frankrike) i henhold til spesifikke egenskaper og behov .

For generell rekonstruksjon av tarmmikrobiotaen er det viktig at probiotikaet inneholder bakterier fra gruppene Bifidobacterium og Lactibacillus. Lactibiane Standard probiotika inneholder de ovennevnte stammene og bidrar til å regulere tarmlidelser og styrke tarmfloraen i fordøyelseskanalen.

Ved tarmbetennelse er det verdt å introdusere det sterkere probiotikaet Lactibiane IKI i 3 måneder.

Sørg for å legge til Lactobacillus helveticus-stammer hvis du har blitt diagnostisert med Candida-indusert candidiasis. Lactobacillus helveticus-stammer har vist seg å hemme multiplikasjonen av Candida-gjær og deres adhesjon til tarmepitelet, de reduserer også slimsekresjonen fra Candida-celler, noe som gjør dem mindre motstandsdyktige. I tillegg har probiotiske bakterier en gunstig effekt på immunsystemet, og støtter forsvarsmekanismer. Probiotikaet som inneholder Lactobacillus helveticus-stammen er Lactibiane CND10.

Når problemet ditt er diaré eller løs avføring, husk på probiotikaet som inneholder Saccharomyces boulardii-stammen. Saccharomyces boulardii er en gunstig gjær, ikke bakterier slik tilfellet er med andre probiotika.

L-GLUTAMNA

L-Glutamin er en aminosyre som er en energikilde som tilføres slimhinnen i tynntarmen. Hvis slimhinneceller er skadet, kan glutamin bidra til å gjenoppbygge det med nye friske celler. Den har også immunforsterkende egenskaper.

MERK: L-glutamin bør ikke brukes av personer med inflammatoriske tarmsykdommer, som ulcerøs kolitt eller Crohns sykdom, samt av personer med redusert levereffektivitet.

NATRIUMSMØR

Natriumbutyrat er en kortkjedet fettsyre. Kortkjedede fettsyrer er hovedstoffene som gir næring til tarmslimhinnen. De bidrar til å opprettholde tarmbarrieren og reduserer inflammatoriske prosesser i tarmen og hele kroppen. Natriumbutyrat stabiliserer strukturen direkte og sikrer integriteten og funksjonaliteten til tarmveggen, stimulerer veksten av saprofytisk bakterieflora, og hemmer dermed utviklingen av tarmpatogener. Den har også anti-inflammatoriske egenskaper. Smørsyre hemmer sterkt utskillelsen av pro-inflammatoriske interleukiner og er involvert i immunregulering.

OMEGASYRER

OMEGA 3-syrer, som inkluderer DHA og EPA, er avgjørende for å opprettholde helsen. EPA er et naturlig anti-inflammatorisk middel og hjelper også med å lindre verkende ledd og muskler. Forskning viser at inntak av omega-3 fettsyrer sammen med probiotika styrker tarmslimhinnen.

FORDØYELSESENSYMER

Fordøyelsesenzymer bryter ned matkomponenter til de minste molekylene som utgjør dem: proteiner til aminosyrer, komplekse karbohydrater til enkle sukkerarter og fett til frie fettsyrer. Borrelia-bakterien reduserer utskillelsen av fordøyelsesenzymer. Hvis problemet ditt er gass, oppblåsthet, raping, halsbrann eller diaré, er det verdt å bruke preparater som inneholder fordøyelsesenzymer.

FIBER

Tarmmikrobiotaen, ved å behandle kostfiber, tilegner seg energi, stimulerer immunforsvaret og støtter produksjonen av B- og K-vitaminer. Kortkjedede fettsyrer er biproduktet av fibermetabolismen. Et fiberrikt kosthold øker mangfoldet i tarmmikrobiotaen. Fiber fungerer som prebiotika, det vil si stoffer som er essensielle for å stimulere veksten av probiotiske bakterier i tarmen. Prebiotika inkluderer resistent stivelse, inulin og frukto-oligosakkarider.

Kildene til resistent stivelse er blant annet: linser, ris, gryn, bønner, rå havreflak. kjølt pasta, poteter, søtpoteter og umodne bananer.

Kilden til inulin er blant annet sikori, jordskokk, asparges, artisjokker, purre, løk, hvitløk. Inulin, bortsett fra dets prebiotiske egenskaper, forbedrer absorpsjonen av kalsium og magnesium.

Kildene til fruktooligosakkarider er blant annet løk, hvitløk, artisjokk.

Anbefalt mengde kostfiber hos friske mennesker er 20-40 g.

Hvis du ikke klarer å gi dietten tilstrekkelig mengde fiber, kan du bruke tilskudd med inulin eller frukto-oligosakkarider.

BIKULTURELL OLJE

Borageolje er en rik kilde til gamma-linolensyre. Den beskytter og regenererer tarmene og hele fordøyelsessystemet. Den har anti-inflammatoriske egenskaper.

NÅR BEGYNNER DU Å STYRKE TARMEN?

Planen ovenfor for tarmrekonstruksjon bør startes i begynnelsen av behandling med borreliose og brukes gjennom hele behandlingen.

Product added to wishlist
Product added to compare.