Søvn Og Immunitet
Antibiotika, urter, kosthold, bio resonans, oksygenbehandling ... det er mange tradisjonelle og alternative metoder for å bekjempe Lyme sykdom. Imidlertid er livsstil og søvnkvalitet sjelden diskutert.
Søvn er en fysiologisk aktivitet som vi bruker i gjennomsnitt omtrent 30% av tiden vår. Forutsatt at den gjennomsnittlige personen lever omtrent 80 år, er den samme søvnmengden omtrent 25 år av livet vårt!
Sleep funksjoner
Hovedfunksjonen til søvn er først og fremst regenerering av kroppen vår. Det er derfor om morgenen vi har mest energi, kroppen vår hviler, og hjernen er oksygenert. Mangel på søvn påvirker hukommelsen negativt, effektiv læring eller riktig konsentrasjon. Studier viser også i økende grad effekten av søvn på humør, inkludert angst og depresjon. For korte søvnfaser forårsaker forstyrrelser i utskillelsen av kortisol, stresshormonet, men også mange kjønnshormoner, som oversettes til funksjonen til hele organismen. En mann som sover i gjennomsnitt 4-5 timer om dagen, har redusert testosteronnivå lik en mann 10-15 år eldre.
Søvn og immunsystemet
Kan søvn ha en reell innvirkning På Lyme-sykdommen og dens samtidig infeksjon? Absolutt. søvn påvirker immunforsvaret vårt, og dets mangel forårsaker:
- Redusert T-celleaktivitet .
- Økte nivåer av inflammatoriske cytokiner.
- Reduksjon i leukocyttproduksjon.
- Svekkelse av funksjonen TIL NK-celler, som er ansvarlige for å bekjempe patogener i kroppen (inkludert Borrelia torticollis og kreftceller).
- Hemming av melatoninsekresjon av pinealkjertelen.
Faser av søvn:
Søvn er en veldig kompleks fysiologisk aktivitet der to hovedfaser kan skilles ut: NREM (ikke-rask øyebevegelse) og REM (rask øyebevegelse).
NREM-fasen er lengre og er hovedsakelig ansvarlig for hvile og regenerering. REM-fasen er derimot mer aktiv, hjernen blir mer stimulert og søvndrømmer oppstår. For riktig funksjon og full styrke er det nødvendig at begge faser "lever i symbiose". Hver syklus skal vare i gjennomsnitt ca. 100 minutter og vekselvis (ca. 4-6 søvnsykluser).
Hvor lenge skal vi sove?
Gjennomsnittlig, ønsket søvnlengde avhenger hovedsakelig av alder og er:
Kl. 9-12 for ungdomsskoleelever (7-12 år)
8-10t for ungdom (13-17 år)
7-9t for voksne (18-64 år)
7-8 timer for eldre (65+)
Metoder for å forbedre søvnkvaliteten
1. Ikke bruk mobiltelefoner eller datamaskiner etter mørkets frembrudd.
En telefonsamtale på soverommet eller en episode AV ET TV-show i sengen er en dårlig ide. Pinealkjertelen får da informasjonen om at det ikke er natt i det hele tatt og hemmer sekresjonen av melatonin, kalt søvnhormonet. Begrens kontakten med rødt lys (lys produsert av elektroniske enheter) i minst en time før sengetid.
2. Oppretthold riktige soveromsforhold.
Riktig temperatur, mørke, stillhet eller naturlig, behagelig nattøy vil være nøkkelen her.
3. Vær systematisk.
Du bør alltid gå til sengs og stå opp samtidig. Dermed bruker du kroppen til de etablerte ordningene. Den optimale mengden søvn er ok. Kl. 21-23 og oppmøte 6-8.
4. Ikke spis om natten.
Å spise før sengetid kan forstyrre søvnkvaliteten. Det beste alternativet vil være å spise det siste, lettfordøyelige måltidet minst 2 timer før sengetid. Det samme gjelder sterk svart te og kaffe.
5. Unngå fysisk aktivitet om kvelden.
Fysisk aktivitet kan hjelpe med søvnproblemer, men det bør ikke gjøres for sent. Å trene før du legger deg, i tillegg til et høyt, sterkt opplyst treningsstudio, kan forårsake overdreven stimulering av kroppen og frigjøring av kortisol - stresshormonet, som kan forårsake søvnproblemer, og senere med søvnkvaliteten. Ta vare på turgåing, oksygenering og kontakt med naturen.
6. Ikke drikk alkohol.
"Alkohol gjør det lettere å sovne" - du kan ofte møte denne populære oppfatningen. Imidlertid kan alkohol, selv i små mengder, forårsake en betydelig reduksjon i fasen AV REM-søvn, og til og med fullstendig undertrykkelse.
7. Urter, kosttilskudd og medisiner
Bare når du endrer vaner og følger alle de ovennevnte punktene, og du ikke ser forbedring, bør du vurdere tilskudd. Adaptogener er veldig nyttige for å roe seg ned før sengetid, spesielt Ashwagandha. I tillegg kan planteingredienser som Melissa eller safran også være effektive. Melatonin bør komme sist, men ikke ta det for lenge.
8.Meditasjon
Å fokusere på å puste og være klar over øyeblikket kan også hjelpe med søvnproblemer. Ifølge en nylig studie har folk som mediterer regelmessig færre problemer med søvnløshet, tretthet og depresjon.
Tilstrekkelig søvn og en bredt definert sunn livsstil er svært viktig i behandlingen av Lyme sykdom. Søvnkvalitet og livsstil påvirker immuniteten vår, og derfor kroppens evne til å bekjempe Borrelia-bakterier.