Ashwagandha

Ashwagandha

- Kategorier: Artikler

Ashwagandha (latin Withania somnifera) ellers kjent som vinterkirsebær er en urt kjent for sine beroligende egenskaper og påvirkning på sentralnervesystemet. Planten tilhører gruppen av adaptogener, det vil si stoffer av naturlig opprinnelse som hjelper kroppens tilpasning til å opprettholde homeostase uten å vise store bivirkninger. På grunn av disse egenskapene inkluderte Buhner denne urten i sin protokoll for behandling av borreliose og samtidige infeksjoner.

Ashwagandha tilhører Solanaceae-familien. Den vokser i India, Bangladesh, Nepal, Pakistan og Sri Lanka. Busken når en høyde på ca 150 cm, har gule blomster og røde bær. Roten og frukten til denne planten har helbredende egenskaper.


Egenskaper:

Ashwagandha brukes ved søvnforstyrrelser, nevrose, forstoppelse, revmatisme eller hudinfeksjoner. Følgende egenskaper er spesielt under behandling av borreliose og dens samtidige infeksjoner:

- forbedrer funksjonen til sentralnervesystemet
- avgifte, rense kroppen for giftstoffer
- remodulerer og reduserer nivået av IL-10 cytokin og Th2-respons, noe som muliggjør reduksjon av mange symptomer på borreliose og eliminering av infeksjon fra kroppen
- antidepressiv, nøytraliserer stress og regnes som en utmerket humørstabilisator
- styrker immunforsvaret
- forbedrer hukommelsen, utmerket urt for konsentrasjon og søvn
- bremser aldringsprosessen
- nøytraliserer de frie radikalene som sirkulerer i kroppen, og i tillegg
- styrker funksjonen til leveren og nyrene.

Form av urten:

Urten selges i flere former:

1. Alkohol tinktur
Alkoholbasert plantetinktur lages ved å maserere en fersk plante i full alkohol eller en tørket plante i en blanding av alkohol og vann. Alkohol er et utmerket medium for å trekke ut urter, og på grunn av denne grunn er alkoholbaserte tinkturer den mest populære formen for urtebruk av profesjonelle urteleger. Maserasjon av urter med alkohol sikrer at de aktive ingrediensene i urten leveres raskere til blodet, noe som gjør tinkturen til en hurtigvirkende form for inntak av urten.

2. Alkoholfritt ekstrakt
Ikke-alkoholholdig tinktur tilberedes hovedsakelig på grunnlag av glyserin. Glyserin har blitt et populært alternativ til alkoholtinkturer og er perfekt for barn og folk som ikke liker eller ikke kan drikke alkohol. Glyserin er imidlertid ikke like effektiv i ekstraksjon som vann eller alkohol. Glyserin har bare omtrent 60 % av alkoholutvinningsverdien. Katteklo glyserat vil derfor være 40 % svakere enn alkoholtinktur, men hvis du tar høyere dose bør det ha samme effekt som alkoholbasert tinktur.

3. Innkapslet urt
Kapsler har blitt en veldig populær måte å ta urter på fordi de er en enkel og praktisk doseringsform. En av hovedfordelene med kapslene er at vi ikke kjenner smaken av urtene. I tillegg, når du tar urten i form av en malt urt innelukket i en kapsel, spiser du alt plantematerialet sammen med plantefibrene. Men husk at sammen med den malte ashwagandhaen innkapslet i kapselen, svelger du også kapselskallet. Kapselskallet bidrar ikke med noe til terapien og må fordøyes av kroppen. Hvis du følger Buhner's Protocol, må du konsumere store mengder kapsler. Hos personer med svekket fordøyelsessystem kan dette være problematisk ved langvarig bruk av urter.

4. Pulverurt
Pulver Ashwagadha kan tas direkte, innkapsles eller lages til tinkturer.

Direkte bruk: tilsett 1,5 - 3 g av urten i et glass og hell lunkent vann eller annen drikke på, rør om og drikk væsken med sedimentet.

Lage tinkturer hjemme: Hjemme vil det være lettest for deg å tilberede en tinktur i en konsentrasjon på 1:5, det vil si 1 del tørket ashwagandha til 5 deler alkohol. Alkohol bør fortynnes med vann på grunn av det faktum at planter mister sin naturlige fuktighet under tørking. Når du lager tinkturer av en tørket plante, tilsett så mye vann som planten ville inneholde hvis den var fersk. Hell deretter urten med alkohol (50-60%) og la den deretter stå til maserasjon i 2 uker i en mørk krukke uten tilgang til lys. Rist glasset daglig. Etter 2 uker skal maseratet filtreres. Oppbevar den ferdige maseraten i en mørk flaske eller en vanlig flaske pakket inn i aluminiumsfolie på et sted uten tilgang til lys.

5. Kutt urt
Cut urt er en tørket form for ashwagandha kuttet i mindre biter. Du kan tilberede avkok eller tinkturer fra den kuttede urten.

Avkok: tilsett 1-2 gram av urten i et glass og hell 1 kopp kokende vann og la stå tildekket i 30 minutter. Drikk 3 ganger om dagen, brygg fersk kraft hver gang.

Bivirkninger:

Høye doser av denne urten kan noen ganger forårsake tarmsykdommer som løs avføring, kvalme, diaré og/eller magesmerter.

Kontraindikasjoner:

Ashwagandha kan være et dårlig fruktbarhetshjelpemiddel. Det anbefales ikke for gravide kvinner. I tillegg kan det potensere effekten av barbiturater. Denne urten bør ikke brukes sammen med beroligende midler og angstdempende midler.

Product added to wishlist
Product added to compare.